jj 2012.02.01. 01:08

A sajtok királya: Roquefort (3. rész)

És akkor most a lényeg: milyen is a roquefort? Az első részben arról meséltem, milyen szerepe is van manapság a gasztronómián túl, a második részben pedig arról, hogyan készül. 

 

roquefort 2.jpg

 

Legutóbbi hazautamra vettem egy darabot a Sociététől, ami az összes roquefort 70%-át gyártja, de ugyanolyan hagyományoknak megfelelően, mint a többi cég. Kettő között választhattam, de azért ez nyert, mert remek kis dobozban árulják, ami nagyszerűen visszazárható. Szeretem, ha valami ilyen okosan és praktikusan van megoldva. Hány csomagolással szenved az ember, nem lehet kibontani, nem lehet visszazárni... Ez nem ilyen. És mivel szaga van rendesen, ezért különösen fontos a jó csomagolás, pláne ha még pár órát utazik vele az ember. 

 

A roquefort - ezt sokan nem tudják - kizárólag juhtejből készülhet, és azon belül is kizárólag a Lacaune fajta tejéből. Nyers tejből készült sajtról van szó, noha melegítik egy kicsit a gyártás során. 

 

A sajt belül fehér, a szakértők szerint elefántcsont-színű, ellentétben például az angol rokonával, a Stiltonnal, ami sárgásabb. Kívül lehet fehér, vagy egy kicsit elszíneződött is. A penészfoltok általában sűrűbbek a közepe felé, és látványosan üreges, "lyukas" - a Stilton sokkal tömörebb, illetve összefűggő hálózatot alkot benne a penész. Színe zöld, kék, szürke is lehet, én zöldnek hívnám például azt, ami a kóstolt darab volt (: 

roquefort 3.jpg

 

Az íze. A lényeg. Erős. Nagyon erős. Nagyon jó. Nem morzsálódik, a szájban elolvad, és egy nagyon intenzív "penész-ízt" hagy maga után, sós. Én imádom valami édessel, egy gyömbéres-fűszeres füge chutney-val nyammogtam el, még egy kicsit, na még egy kicsit... Rozskenyeret ajánlanak hozzá, de szerintem nem kell hozzá ragaszkodni, csak legyen jó minőségű, ezt egy teszkós szeletelt kenyérre nem szabad pazarolni. De ha van lekvár vagy chutney, kenyér már egyáltalán nem is kell. Salátába és tésztára is remek, vagy például egy krémlevesbe belefőzni. Képzelj el egy körtés-roquefort-os quiche-t. Álom.

 

Mint mindig, ennél a sajtnál is azt tanácsolják, vegyük ki a hűtőből egy órával fogyasztás előtt. Ha megmarad, az eredeti csomagolásban vagy alufóliában kell tárolni, hogy ne száradjon ki.  

 

100 gramm roquefort-ban 608 mg kalcium van (naponta ajánlott mennyiség átlag 800 mg), és kb. 32%-os zsírtartalmával nincs is a legzsírosabb sajtok között. 

 

Ezzel kivégzem a roquefort-témát, hamarosan újabb márványsajtok jönnek, már beszereztem kettőt is - sok más mellett. A roquefort viszont mindig megmarad a legemlematikusabb francia sajtnak - talán a camembert tud vele versenyezni, de az egy picit otromba sajt, valljuk be -, és azt még el sem mondtam, hogy a roquefort termelői jártak élen a harcban, amit a kötelező pasztörizálás ellen folytattak a francia sajtgyártók. 

 

Fajta: Roquefort
Cég: Société
Tej: juh, nyers
Súly: 150 g
Ár: 2,60 euró körül (17,33 euró / kg) 

Címkék:francia kék penészes juh aop Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr444038670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása