jj 2012.02.07. 21:15

Rocamadour

Hohó, újabb AOC-s sajt! Összesen 45 van, és a lista persze bővül az évek múlásával. Én nyolcat kóstoltam már belőle, egy kilencedik vár a hűtőben, és 3-ról írtam. Jó lenne közelíteni a 45-öt... 

 

 

Ez egy nagyon pici sajt, mindössze 35 gramm egy darab, ezért aztán többet csomagolnak össze belőle, esetünkben hármat, és még így is csak 105 gramm az egész pakk. Kecskesajtról van szó, nyers, teljes tejből, ami persze Rocamadour festői falucskájáról kapta a nevét, de az egész környéken (Lot és körülötte) készülhet. Az én sajtom például Loubressacban született, kb 20 km-rel odébb. Rocamadour egyébként az egyik legmenőbb turistalátványosság Franciaországban, ami nem is csoda már az alábbi kép alapján sem, de még UNESCO-s örökséget is találunk itt, fontos zarándokhely. És persze van egy sajtja, mint minden valamirevaló településnek.

 

Rocamadour - kép a wikiről

 

Cabécouként is ismerik, illetve Cabécou de Rocamadour talán legkorrektebb a megnevezése. Az occitán nyelvből maradt meg ez a szó, és hát nagyjából kicsi kecskesajtot jelent, több fajtája is létezik, a Rocamadour a legismertebb. 

 

Kétféle kecske engedélyezett: az alpesi (alpine), ami szép barna vagy egyéb színes-foltos, illetve a saanen fajta, ami meg gyönyörű fehér. Ez egy kecskeszakértőnek most nyilván úgy hangzott, mint a "milyen autód van? piros". 

 

 

A tejet nyersen és teljes tartalmával használják fel. Érkezés után beoltják, 18 órán át alvasztják, majd 12 órán keresztül csepegtetik. Sózás után (6 cm átmérőjű, 1,6 cm magas) formákba töltik a masszát és legalább egy hétig, de akár 4 hétig is érlelik pincében vagy speciális termekben. 

 

 

És akkor: milyen is ez a sajt? Pici, azt már mondtam, 4-5 centi átmérőjű, 1-1,5 centi magas. Nagyon puha, alig lehet egészben kivenni a dobozából, főleg, ha nem a hűtőből húztuk elő. Szinte magától folyik, nagyon krémes. Kívül egy puha fehérpenész réteg borítja, ami könnyen lesz sárga, keményebb és szürkepenészes, ha négy hétig is hagyják érlelődni. Az én példányom fiatalka volt, fehér, ártatlan, szűzies. A mindentudó könyvem szerint az utóíze cukorra és mogyoróra emlékeztet, nekem egyszerűen keserű, és sajnos még nem nőttem fel a keserűség igazi élvezetéhez. Az biztos, hogy méltó kecskeségéhez. Ezt sem télen kellene enni, hanem amikor a szabadban legelik a friss füvet az állatok, de hát ez jutott. 

 

Egyet ettem meg nyersen, a másik kettőt pedig úgynevezett brik tésztába csomagoltam egy kis borssal és póréhagymával, és megsütöttem:

 

 

A brik tészta ugyanaz, mint amit a szamószához is kell használni, egy caen-i étteremben ettünk ilyenben sült halat egy szuper szósszal, úgy lehet itt kapni a boltban, mint a levelestésztát. Otthon gyanítom, hogy nem egyszerű beszerezni. Sajnos annyira puha a sajt, hogy sütés közben kifolyt, és az egy réteg tészta nem tartotta magában teljesen, de azért maradt belül is.

 

 

Szeretném ezeket végigpróbálni szezonjukban is, hátha teljesen más arcukat mutatják. 

 

Fajta: Cabécou de Rocamadour
Cég: Reflets de France / Fromagerie Verdier, Loubressac
Állat: kecske
Súly: 3 x 35 g (105 g)
Ár: már nem emlékszem, de magasabb kategória

 

Címkék:francia puha penészes lot lágy Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr884076450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása