jj 2012.02.12. 23:38

Chèvre au Pommeau

Pommeau-s kecskesajtról van szó. Ez a sajt inkább az érdekesség kategóriába tartozik, nem védett eredetű, inkább csak egy példa a normandiai sajtok sokféleségére. 

 

 

A pommeau maga viszont egy AOC-s alkohol, két változata van: a normandiai és a breton. Calvados és almalé (almamust, avagy cidre fermentálás előtt) keverékét érlelik legalább 14 hónapon keresztül nagy hordókban, ebből lesz a nagyon édes, 17%-os erősségű pommeau, azaz "almavíz". Épp ma is ittam ilyet "aperóként", pont nekem való (: 
A calvados meg a helyi pálinka, természetesen almából, nekem meg persze túl erős. Vele is készülnek sajtok, leginkább camembert. 

 

 

Maga a sajt kívül fehér penészes, amiből már nem látszik sok, előtűnik a sötét sárga következő réteg csíkokban. Az alján kevésbé, és az is látszik, hogy "beesős" típus, göröngyös, mint ami összement magához képest. Belül nagyon krémes, nem biztos, hogy elsőre megmondanám, hogy kecske, viszont az alkohol határozottan érződik az ízében, kicsit karcossá teszi. 

 

 

A gyártó cég a Fromagerie Maître Pennec, Caen és Le Havre között van félúton. Honlapjuk persze nincs, mint ezeknek általában, de annyi kiderült róluk, hogy 60 féle sajtot készítenek, köztük több alkoholosat is, amik között igencsak nehéz volt dönteni az Auchanban. Könnyű megismerni a céget a béna címkéről. 

 

Fajta: Chèvre au Pommeau
Cég: Fromagerie Maître Pennec
Tej: kecske (pasztörizált)
Súly: 175 g
Ár: 3.95 euró (22,57 euró / kg)
 

Címkék:francia kecske penészes normandia alkoholos fromagerie Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr464098852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása