jj 2012.02.27. 22:49

Selles-Sur-Cher

Ez az a sajt, amiből rövid időn belül két márkát is sikerült kóstolnom, ami nagyon jól megmutatta, hogy mekkora eltérések lehetnek fajtán belül is. 

 

Reflets de France

 

A Selles-Sur-Cher egy nagyon látványos kecskesajt, ami természetesen egy falucskáról kapta nevét, Franciaország közepén, Loir-et-Cher tartományban, Párizstól 200 km-re délre található, elég lapos-mezős vidék. AOP-s, naná, 11 másik kecskesajttal együtt. A pletykák szerint hamarosan 14-re gyarapodnak!

 

Les Saveurs U - krémes réteg a külső alatt

 

Nagyon jellemző külső jegyeiről rögtön meg lehet ismerni: szürke és ráncos, kerek, viszonylag lapos, 150 grammos kiszerelésben érkezik. A szürke színt a külső penészrétegnek és a faszénpornak köszönheti, belül pedig nagyon szép fehér. Lefelé kicsit szélesedik, az élei pedig nagyon határozottak, hegyesek. 

 

Les Saveurs U

 

Nyers, teljes kecsketejből készül, egy darabhoz kb 1,3 litert használnak fel, és átlagosan három hétig érlelik. 

Az első példány egy hipermarket sajátmárkás terméke volt (Les Saveurs U) egy vendégségben, a második pedig a már jól ismert Reflets de France gyűjteményből került hozzánk. Na és itt látszik a különbség, noha mindkettő hasonló kategória, de ízre teljesen másnak bizonyultak. Az első egy egészen sós és érett darab, aminek a penész alatt van egy kis folyósabb, krémes rétege, és az egész valahogy harmonikusabb. A második hozza a kecskesztenderdet, száraz, talán agyaghoz hasonlíthatnám az állagát, nem is túl sós, kevesebb az íze. Azért jó kis sajt, de nem emelkedik ki a mezőnyből, míg az U-s egészen emlékezetes. 

 

Reflets de France - szárazabb

 

Ha hozzám hasonlóan másnak is túl száraz, fojtós az ilyen típusú sajt, akkor ezt is nagyon jól fel lehet dobni valami édessel, például fügelekvárral vagy aszalt gyümölcsökkel. Mi most egy salátában ettük, amibe én szórtam egy kis mazsolát - nem az otthon ismert fajtát, hanem nagy, húsos, gyönyörű szemeket, egy zacskóban három fajta szőlőből válogatnak.

 

A külsejét mindenképp illik megenni, ettől az a Selles-Sur-Cher, ami. Azt már talán mondanom sem kell, hogy fogyasztás előtt egy órával vegyük ki a hűtőből. 

 

Címkék:francia kecske penészes aop loir et cher Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr344218646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása