jj 2012.01.17. 20:12

Saint-Marcellin

A Dining Guide csak úgy jellemezte: büdös, de finom. 

 

 

Én most egy low-budget verziót választottam, mert ha a célnak kitűzött 50 sajtot mind a 3-4 és több eurós kategóriából kóstolom, akkor az drága mulatság lesz, így is az. Meg az is cél, hogy low-budget és magasabb kategóriát összehasonlítsak előbb-utóbb. Ráadásul ó, ha ilyen saját márkás sajtokat találnánk otthon... Ez tehát a Carrefour saját márkás terméke, 80 grammos karikákban jönnek, és kettőt csomagoltak egybe. Eredetileg Dauphiné provinciából származik, ami ma már nem egy létező dolog, ma a Rhône-Alpes régióhoz tartozik. A régió nevéből könnyen kitaláljuk, hogy itt bizony hegyek vannak, még egy 4102 méter magas csúcs is található itt, de síkságokat is magába foglal, és a képek alapján nagyon szeretnék elmenni erre egyszer.

 

Mint annyi sajt, ez is egy nem túl jelentős városkáról kapta a nevét, a legkorábbi említés pedig a 15. századból származik, ami szerint már XI. Lajos asztalán is helyet kapott. Manapság Lyon van oda érte, szeretik salátával és fokhagymás krutonnal enni. Eredetileg kecske-, ma már tehéntejből készül, krémes, puha, kívül fehér nemespenész borítja. Amit én kóstoltam, az egy elég fiatal darab volt, a közepe még nem folyós, inkább a hengerben érkező kecskesajt állagára hasonlít, pedig állítólag úgy jó, ha már lemászik az asztalról. Egy pár órára kint hagytam a konyhában, és az alsó réteg kifolyt a már kimetszett darabnál, ami azért ígéretes. 

 

A kép még hidegen készült, de látszik, hogy a széléhez közel krémesebb. Na, az fog kifolyni egy pár óra múlva:

 

 

A wikipedia szerint a sajt története a következő: Lajos dauphin, a későbbi 11. Lajos az erdőben vadászott egy csodás napon 1447-ben, amikor megtámadta egy medve. Két favágó sietett a segítségére, legyakták a medvét, majd a nagy ijedtségre megosztottak egymás közt egy kis kenyeret és sajtot. Lajos 10 ezer koronát és nemességet adományozott mindkettőjüknek, a sajt pedig bevonult a történelembe. 

 

Amit én kóstoltam, nem volt olyan vészesen büdös, kb kenhető állaga van, szuper egy jó bagetten. Ez egy felnőtt sajt, hagy egy kis kesernyés szájízt maga után (legalábbis az én példányom, szeretnék még másikat is kóstolni), nem ajánlom, hogy rögtön gyümölcslevet igyatok utána például. Persze ki akarna ilyet? A DG szerint Rhône-vidéki borokat kell hozzá inni (fehér és vörös is lehet). A saját honlapja szerint ezeken kívül Beaujolais is jó vele.

 

Állítólag áprilistól szeptemberig legjobb fogyasztani, de azért jó márciustól decemberig, én ezt is elszúrtam, a legrosszabkor vagyok itt. Mint a legtöbb sajtot, ezt is ki kell venni a hűtőből legalább egy órával előre. Lehet sütni és lehet vele főzni is, de azt tanácsolják, hogy csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá az ételhez, például krémekhez, ne főzzük túl. Ajánlják hozzá a magvakat (dió, mandula, mogyoró), bizonyos gyümölcsöket (pl friss füge), vagy például paradicsomlekvárt, espelette paprikából készült zselét vagy lekvárokat. 

 

Egyetlen 80 grammos sajtocska 7 deciliter tejből készül. Két fajta létezik: a "sec" (száraz) és a moelleux (puha), utóbbiból adnak el többet (70%), de előbbit fogyasztják inkább a saját régiójában, és erősebb az íze is. Ezen a szuper kis honlapon mindent meg lehet tudni róla, még a gyártás fázisai is részletesen, képekkel illusztrálva vannak leírva. Egy másik fül alatt híres szakácsok vallanak a Saint-Marcellinről, Christine Serve például azért szereti, mert édes ételekbe is bele lehet illeszteni. 

 

Közeli testvére a Saint-Félicien, szerencsére abból is vettem, úgyhogy a következő poszt róla fog szólni. 

 

Fajta: Saint Marcellin
Cég: Carrefour - állítólag Les Ulls-ben, Párizs mellett gyártották, tehát biztosan nem autentikus
Tej: tehén
Súly (2x) 80 g
Ár: 1,55 € (9,68 €/kg), Carrefour

 

Címkék:francia tehén puha penészes low budget rhône alpes Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr353571960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása