jj 2012.02.02. 21:26

Saint-paulin

Lazításként egy nem túl izgalmatos sajtról írok, bár ennek is van kevésbé kommerciális változata, ami lehet, hogy jobb, de azért valljuk be, tényleg nem egy nagy szám. A saint-paulin. 

 

  

Annyi érdekessége mégis van, hogy ez volt az első sajt, amit pasztörizált tejből készítettek, méghozzá 1930-ban. 1990 óta nyers tejből is készül, az valószínűleg jobb. A Port-du-Salut sajtról mintázták, ami a könyvem szerint nem ugyanaz, mint a Port-Salut, ami az előbbi ipari utánzata. A wiki szerint azonban a saint-paulint az utóbbiról, az ipariról mintázták, arról, amiből hatalmas mennyiségben termelnek Magyarországon, és az összes elfogyasztott sajt 80%-át teszi ki, így hát erős a gyanú, hogy Franciaországban ez a trappista sajt. Igen, tényleg trappista szerzetesektől származik a Port-du-Salut. A végkövetkeztetés pedig az, hogy a saint-paulin olyan, mint a trappista sajt. Csak épp tejből van, és nem növényi zsírokból : P Remélem, elég kusza voltam. 

 

 

st paulin.jpg

 

Tényleg olyasmi, homogén, sárga, zsíros, ruganyos (és nem gumiszerű!), kívül megkeményedett, világosnarancs réteg. Íze pikánsabb azért a trappistánknál, vagy hát mondjuk azt, hogy van íze, de hasonlóan nehéz reszelni vagy szépen szelni, mert puha. Annyira nem volt izgi, hogy a képen nem látható hiányzó csücsköt ettem csak meg magában, a maradékot belesütöttem egy sajtos kekszbe. A sütőben látszott, hogy tocsognak a kekszek a kifolyó zsiradéktól, úgyhogy megtanultam, hogy ha nem elég száraz a sajt, akkor kevesebb vajat teszek a tésztába. Mimolette-tel működött a recept.

 

  

Hasonló dimenziókban létezik, mint a trappistánk, egész évben lehet enni, mindig ugyanolyan béna. Az én jó öreg Basse-Normandie-m élen jár a termelésben Bretagne, Lorraine és Nord-Pas-de-Calais mellett. Ebből is láthatjuk, hogy nem egy tipikusan AOP-s sajt. 3-4-5 hétig érlelik, formában préselik. Elvetemülteknek itt egy francia leírás néhány képpel a gyártásról, de nem a legromantikusabb dolog a világon. 

 

  

Fajta: saint-paulin

Cég: ?

Tej: tehén, többnyire pasztörözött, de lehet nyers is

Súly: az egész karika 1-2 kg, az én darabom 156 g

Ár: 1,63 euró (10,45 euró / kg)
 

Címkék:francia tehén Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr324054625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása