jj 2012.02.08. 23:49

Chaource

Ahogy gyűlnek a posztok, egyre nehezebb megjegyeznem a sajtok nevét... Időrendben nem ez következne, ma ettem belőle, de annyira jó volt, hogy előreveszem (: 
Nagyjából saursz-nak kell ejteni. 

 

 

A névadó Chaource falu Champagne-Ardenne régióban található, erről a környékről ez az első itt a blogon, nem tartozik a leghíresebb sajtos régiók közé, dombos vidék, ami inkább a szőlőből él, ezt az egyet azonban nagyon eltalálták. Mivel a Chaource is AOC-s, ezt is csak a környéken lehet csinálni, és nem is sok fromagerie foglalkozik vele. Állítólag Pontigny apátságból került a know-how a helyi gazdákhoz még a középkorban.

 

 

A 250 grammos sajt érdekessége, hogy ugyan csak 9 cm átmérőjű, de kb 6 centi magas, ami elég ritka arány ilyen típusú sajtoknál. (Van egy kicsit nagyobb változat is, 450 grammos, aminél az arányok kicsit hagyományosabbak.) Kívül fehér penész borítja, ami nekem a magyar "camembert" sajtokéhoz hasonlít, nem is tudom, hogy Tihany, Bakony vagy mindkettő, hálistennek rég volt hozzájuk szerencsém. Az itteni, igazi camembert-nek nem ilyen határozott, harapható penészrétege van. A Chaource-nál valahogy tényleg egy nagyon önálló, keményebb külső réteg van, de nagyon jól áll neki, sőt, ezt a tulajdonságát én még az említett otthoni sajtoknak is bírom, noha nem autentikus. Viszont ennek van íze. És szuper az állaga. A penészréteg alatt egy nagyon folyós, krémes, puha réteg következik, a legnagyobb része középen azonban sokkal szilárdabb, morzsálódós, nem krémes, inkább mint a rúdban kapható kecskesajtok. Csakhogy ez tehéntejből készül. 

 

 

Az íze először nem túl erős, elolvad a szájban, krémes, utólag van egy kis kesernye a torokban, de nem zavaró. Illata kellemes, nem hagyott bennem mély nyomokat, az állaga annál inkább. Szuper, ahogy ez a diós jellegű közép összejön a krémes köztes réteggel és a harapós penészkülsővel. 

 

Hogy a könyvemet idézzem: Nem minden jó sajtot kell sokáig érlelni. Ez egy kifejezetten fiatal sajt, legalább 15 napig érlelik, de egy hónapnál tovább nem nagyon. Nem pasztörizált, de hőkezelt tejből készül. Az üzembe érkezés után beoltják, legalább 12 óráig hagyják szilárdulni, apró kockákra vágják, majd egy alj nélküli, lyukacsos hengerbe töltik, és hagyják spontán, lassan lecsöpögni. Amikor már nem morzsálódik, kiveszik a formából, sózzák, és pincébe teszik érlelődni. Itt alakul ki a fehér penészréteg.

 

 

És egy rövidebb videó abból az üzemből, ahol talán az én példányom is készült, és a legnagyobb Chaource-gyártó: 

 

 

A hagyományos vörösboros párosításon kívül a könyveim száraz fehérbort és rosé pezsgőt is említenek hozzá. Pezsgőt, naná, a pezsgő hazájából származó sajthoz (: 

 

Fajta: Chaource
Cég: Reflets de France / Fromagerie Lincet, Saligny vagy Nouvelle Fromagerie, Vaudes (nem derül ki a csomagolásról)
AOC: 1977 óta
Tej: tehén, nyers
Súly: 250 g
Ár: nem tudom, nem én vettem

 

Címkék:francia tehén puha penészes lágy aop champagne ardenne Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr374080235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása