jj 2012.03.22. 01:32

Mont d'Or

Nem bírom ki, hogy ne írjak erről a kivételes sajtról, pedig inkább a szakdogám karaktereit kellene gyarapítanom. A képekért bocsánat, de nagyon rossz fények közt fotóztunk. 

 

Régóta szemeztem vele, de ez nem egy egyszemélyes sajt, még csak nem is kettő, de Gáborral belevágtunk. 

 

 

A sajt legtipikusabb felhasználási módja a sütés: tipikus téli étel. A közepébe egy kis lyukat kell vájni, egy kis fehérbort beleönteni, mehet bele egy kis fokhagyma is, 20-30 perc a sütőben 220 fokon (az eredeti fadobozban), majd mikor már aranybarna a teteje, ezt a csodásan folyó, aranyszínű sajtot rá kell kanalazni héjában főtt krumplira, sonkára, felvágottakra. Belengi a fokhagymás sajt illata az egész konyhát, picit pinceszagú, erős ízű. Akár fondüként is lehet enni, egyszerűen belemártogatva a belevalót. Száraz fehérbort ajánlanak hozzá. Állítólag hidegen, kenyérrel is remek, de mi úgy nem próbáltuk.

 

Sütés előtt, benne a fehérbor és a fokhagyma

 

A Mont d'Or (vagy Vacherin du Haut-Doubs) már a középkor vége óta létezik, XV. Lajos asztalán rendszeres szereplő volt. A Jura hegységből származik, AOP-s. Svájcban létezik egy testvére, a Vacherin Mont-d'Or, de azt hőkezelt tejből készítik, a franciát pedig nyersből. És! Végre egy sajt, ami télen jó! Augusztustól márciusig készítik, szeptembertől májusig kapható, így kivételesen sikerült szezonban vásárolnom. Eredetileg állítólag pont azért találták ki az egészet, mert télen járhatatlanok voltak az utak, nem tudtak szállítani semmit, így a farmokon kénytelenek voltak a saját sajtjukat megcsinálni. Ma már inkább a fromagerie-k készítik. 

 

Sütés után, aranybarnán

 

A sajt egyik titka a lucfenyőből készült forma, de a fadobozba, amit vásárláskor látunk, csak utólag kerül bele. 1 kg sajthoz 7 liter tejet használnak fel, a tejet naponta kell begyűjteni. 40 fokra melegítik fel, 21 napig érlelik egy hűvös, nedves pincében, naponta átmossák sósvizes ronggyal, és ahogy ez a honlap írja: a lucfenyő tanninjai a sajt szívéig hatolnak, és ettől lesz igazán nagy ez a sajt. Szó szerint is, a sajt ráncai ugyanis annak köszönhetőek, hogy kinövi a formát.

Így folyik

 

A sajt egyébként rettentően puha, mint egy tollpárna, hullámzik a teteje. Kívülről egy mosott penészréteg borítja, ami fehértől világosbarnán át szürkéig terjedhet, az alap pedig sárgás. Vannak tipikusan a kisebb darabok 480 grammtól, mi egy ilyet vettünk, de akár 3,2 kg-os is lehet. A magassága nem nagyon változik, csak az átmérője. 

 

És ilyenekre kanalaztuk rá (főtt krumpli, mogyorós szalámi)

 

Egy lyoni piacon vettük egyébként, és azt hiszem, egész olcsón, mert a Carrefourban korábban 14 euró körül láttam ugyanekkorát. 

 

Fajta: Mont d'Or
Cég: Badoz
Tej: nyers tehéntej
Zsír: min. 45%
Súly: 480 g
Ár: 8,95 euró, piacon (18,65 euró / kg)

Címkék:francia tehén puha penészes mosott lágy aop Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr704332046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása