jj 2012.01.25. 17:34

Saint-Félicien

Ahogy ígértem, most a Saint-Marcellin nagytesójáról írok, ami érdekes módon nagyobb, de kevésbé híres, úgyhogy ebben az esetben a nagytesóra vetül a kistesó árnyéka. 

 

Róla csak becsomagolt állapotban készült fotó: 

 

Sajnos nem látszanak az arányok, de az igen, hogy tényleg egészen hasonlóan néz ki a Saint-Marcellinhoz: kicsit egyenetlen, fehér penészes felszín, puha belsőre lehet következtetni. Az is van neki tényleg: még hűtőből elővéve is folyik szanaszét, ha felvágjuk. Nagyon krémes, nem volt benne egyáltalán olyan szárazabb rész, mint a Marcellinban, nagyon kenhető, viszont ennek is van egy kesernyés utóíze. Neten fellelhető fotókon többnyire nem tűnik ilyen folyósnak. De hát ezt sem ilyenkor kell fogyasztani, hanem áprilistól szeptemberig, talán ezért.

 

Ugyanabból a tartományból is származik, az egykori Dauphiné, mai Rhône provinciából, csak épp a Saint-Félicien nevű faluból, ami úgy 70 km-rel van odébb. Régen őt is kecsketejből készítették, ma már tehénből. Érdekesség, hogy a címke szerint csak 95%-nyi a nyers tej aránya, a maradék 5% pedig pasztörizált tejszín. A Saint-Marcellin elvileg teljesen nyers tejből készült.

 

A Reflets de France család tagjából választottam a példányt, ezt a márkát 1997-ben indította a Carrefour, de nem csak náluk lehet kapni, és kifejezetten helyi specialitásokat nyújtanak, mindenféle francia kulináris terméket, amiknél többnyire fontos a pontos eredet, sok közöttük az AOP-s. Kedves tőlük, hogy agyagedényben árulták a kis cukit. Nem volt nagyon büdös, se őrülten erős, vennék máskor is. 

 

Fajta: Saint-Félicien (du Dauphiné)
Cég: Reflets de France
Tej: tehén
Súly: 180 g
Ár: 2,65 € (14,72 €/kg)

Címkék:francia tehén puha penészes lágy rhône alpes Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr563776769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása