jj 2012.01.30. 15:56

A sajtok királya: Roquefort (1. rész)

Most talán a legizgibb sajtról lesz szó, amit mindenki ismer legalább névről, de mégsem tudunk róla sokat. 

 

roquefort 2.jpg

 

Kezdem a roquefort politikai szerepvállalásával. 

1999-ben az USA berágott az EU-ra, amiért az nem akarta a hormonkezelt marhahúsát megvenni, aminek következtében a roquefort (és még néhány európai luxustermék, például a libamáj) áfáját 100%-ra emelte. Ezután történt José Bové helyi paraszt híres McDonalds'-rombolása Millau-ban, aki 3 hónap börtönnel fizetett ezért, cserébe mára EP-képviselő lett belőle. Ő egy igazi globalizáció-ellenes arc, aki meg azért lett ideges, mert folytatni szerette volna a hagyományokat, és nem amerikai egyenszart enni.

 


Hogy az amcsik miért pont egy kis faluval toltak ki nagyon, ha az egész EU-ra haragudtak, azt őszintén nem tudom, de a helyzet tovább durvult 2009-ben, amikor a Bush kormányzat egyik utolsó lépéseként 300%-ra emelte az adót. A kanadaiak ennek nagyon örültek, ahogy az egy youtube videó kommentjében látható, mert ezután őrült olcsón jutottak roquefort-hoz (:

Pár hónappal később Obama kiköszörülte a csorbát, azzal a feltétellel, hogy Európa több amerikai marhát vesz - ezúttal hormonok nélkül. 

 

Ebből a kis sztoriból is láthatjuk, hogy nem egy huszadrangú sajttal van dolgunk, de az is árulkodó lehet, hogy szerényen csak "a sajtok királya - a királyok sajtja" szlogent emlegetik neve hallatán. A következő posztban lesz szó konkrétan a sajtról: annyi mindent lehet róla mesélni, hogy nem szeretnék egy maratoni bejegyzést.

Címkék:francia sztori kék penészes juh lágy aop Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtol.blog.hu/api/trackback/id/tr933977236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása